CX GTI 2.5 Turbo 2 - "лек" тунинг
Началото беше отдавна, със закупуване на колата във вид на скрап с мотор в багажника.

С времето последва неуспешен основен ремонт, в следствие на който се сдобих със счупена биела и колянов вал за Надин.
Амбицирах се и намерих колянов вал с биели, като резултат получих това което исках - вървяща и здрава кола.
Но бях леко разочарован, колата не вървеше добре, или достойно за табелите си. Следваха безкрайни опити с надуване на турбината, ровене в "дебиломера" (дебитомера), заиграване с датчици и т.н. Докато се разбра, че турбината е зле и не надува. В следствие на което миналата година през Март се сдобих с чисто нова турбина Garrett T3 - AR42.
Ноооо колата пак не постигаше желаните резултати.
Снимки на турбото....

Тук вече опряхме до електрониката на колата. Тя е достаа архаична, бавна, мудна и непрецизна. Като цяло компютрите за мотора са цели три - сложно. При ритане на педала реагира много мудно, има голям лаг. Дебитомера усложнява още повече нещата, имаше гейско поведение. От тук и намразих дебитомерите, получиха си и имена - Дебиломер, дебитомер гей и т.н. Опитвах и с нов, и с настройван - при Сашо Бурето (стар автомобилен състезател)
Тогава реших, че ще се слага друга електроника. Първо мислех за инсталация от ХМ Turbo CT, след това реших че Piggyback на APEXI ще реши проблема, но след прочетеното за Апексито се отказах - няма да върви достатъчно и ще харчи много. Тогава започнах да гледам за Megasquirt. Бях запалил преди това и един приятел за Мега-та (който без много да му мисли сложи Мега).
Като видях резултатите бях сигурен вече, че ще сложа и аз Мегаскуърт.
Почна се четене по форуми и гледане на направени коли, но нямаше СХ Турбо - което малко ме притесняваше.
Накрая купих Мега от USA(MS2Extra) платка 3.0. За разлика от БГ, където се намират само интерпретирани версии, много побългарени имащи малко общо с оригинала. Компютъра е същия който беше сложен в колата и на по горе цитирания приятел. След което Владко за известно време я сглоби и начерта стратегия, е той беше начертал плана още докато мегата пътуваше

. Беше направен проект за новата инсталация, кое как ще бъде вързано и т.н.
След няколко дневна битка с жиците и настройките запалихме колата. То идеята беше да запали, пък после настройките. Страшен кеф е след толкова труд да и чуеш гласа.
Махнахме дебитомера, на негово място сложихме права алуминиева тръба Ф70, на нея свързахме и датчика за температура на входящия въздух.

Малко свинина тунинг, но няма как на първо време
Колата меко казано е съблечена от всякъде, но се кара и върви:)

Мегата от близък план

Разбрахме, че без сонда няма да стане. И поръчах от Щатите Innovate Motorsports LC-1
http://www.innovatemotorsports.com/products/db.php" onclick="window.open(this.href);return false;
монтирана и в действие

Не трябваше да я караме преди да е настроена, но не удържахме на напъна.
Колата работеше лошо, не за друго, а защото не беше пипано нищо по настройките. Емо дойде вечерта и взехме да се чудиме, какво да направим, но нямаше много чудене - ще се кара сега!

Запалихме колата да загрява, а той се заигра с лаптопа, докато мотора стопли малко, вече имахме прилични първоначални настройки. Направихме няколко кварталчета, колата се държеше чудесно, не прекъсваше, не придърпваше, температурата беше добра(по скоро студен мотор 60 градуса), работеше тихо и спокойно. Вече се бяхме ухилили, и отидохме на околовръстното на Бояна. Колата вървеше много доволно, плътно и равномерно.
Следват дни през които правехме настройки на смеси, аванс и други. Няма да влизам в подробности.
Още няколко снимки от тези дни.
Ръката на злия гении

Ето още няколко снимки на групата